Kalcis (Ca) – suteikia tvirtumą visam augalui, stiprina šaknų
sistemą. Ypač Ca svarbus pradiniais
augalų augimo tarpsniais, be kurio neįmanoma užauginti geros kokybės daigų.
Taip pat trūkstant Ca augalų lapai
gelsta, labiausiai tai pastebima ant jaunų lapelių, ypatingai augalams,
jautriems Ca trūkumui: pomidorams,
agurkams, vaisiams, gėlėms ir kt. Didžiausia Ca
trūkumo pasekmė – vaisių poodinė dėmėtligė. Ca
trūkumo vaisiuose priežastis yra jo silpnas judėjimas iš šakučių į vaisius, kai
ūgliai intensyviai auga. Kada vaismedžiams trūksta Ca -
lapai pasidaro šviesiai žali, pakraščiai paruduoja, užsisuka į viršų.
Pirmiausia tokie požymiai matyti ant jaunų lapų viršūnių.